Huidpriktest

Het onderzoek naar de reactie op inhalatieallergenen kan met behulp van de huidpriktest worden gedaan.

Wat kan ik verwachten?

De huidpriktest wordt uitgevoerd aan de binnenzijde van de onderarm. Op de huid worden druppels aangebracht met daarin een geringe concentratie van verschillende allergenen waarvoor je allergisch zou kunnen zijn, zoals boompollen, graspollen, huisstofmijt, kat en hond. Een huidtest is dus niet hetzelfde als een bloedonderzoek. Van de verschillende oplossingen wordt elk een druppel op de onderarm aangebracht. Door de druppels heen wordt met een klein naaldje de huid iets aangeprikt, dit bevordert de opname van het allergeen in de huid. Het prikte is voelbaar maar niet pijnlijk en daardoor ook geschikt voor kinderen.

Als het allergeen in de huid is opgenomen, kan dit een allergische reactie opwekken. Wanneer dit gebeurt, ontstaat er een kwaddel met eromheen een rode hof en dit kan gaan jeuken - vergelijkbaar met een muggenbult. Meestal is de jeuk na een half uur verdwenen, wel is het van belang om niet te krabben.

huidtest-01.jpg  huidtest-02.jpg  huidtest-03.jpg
Druppels aanbrengenDruppels aanprikkenAftekenen kwaddels

De uitslag

De uitslag van de prikjes worden vergeleken met 2 controleprikken. Een negatieve controle, dit is de druppel met alleen de oplosvloeistof. En een positieve controle, dit is de druppel met een histamine oplossing.

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-975Y8N9QCV');