Diagnostiek

Hoe wordt een allergie vastgesteld?

Een allergie kan op verschillende manieren worden vastgesteld, namelijk door:

  • het in kaart brengen van de klachten en de omstandigheden (de anamnese).
  • lichamelijk onderzoek van bijv. de neus, ogen en/of longen.
  • het uitvoeren van een zgn. allergietest (huidpriktest of bloedtest).

Huidpriktest of bloedonderzoek

Bij een huidpriktest worden de stoffen waar je mogelijk allergisch voor bent in de huid getest. Er wordt een druppel van het allergeen op de onderarm gelegd en met een klein prikje in de huid geprikt. Bij een standaard huidpriktest worden de meest voorkomende allergenen getest; verschillende boompollen, graspollen, huisstofmijt en huisdieren. Na ongeveer 15 minuten is de test direct af te lezen en kan de arts een behandelplan opstellen.

Bij een bloedonderzoek wordt de uitslag door een onderzoekslaboratorium bekeken. De uitslag wordt dan naar je (huis)arts gestuurd, dit kan variëren van 1 dag tot 1 week.

Het prikken zelf duurt maximaal 5 minuten, nadat een stuwband is omgedaan en de huid is gedesinfecteerd, worden er één of meer buisjes bloed afgenomen. Het prikken kan even pijnlijk zijn.

Diagnose hooikoorts

De allergie-anamnese is de basis van de diagnostiek van allergische aandoeningen. Tijds- of seizoensafhankelijkheid van de klachten, ernst, duur en frequentie van de klachten en de werk- of thuissituatiegerelateerde klachten en uitlokkende factoren zijn van belang om vast te stellen of er sprake is van een allergie.

De antwoorden van de patiënt op deze anamnesevragen, in combinatie met de uitslagen van de allergietest, maken het in de meeste gevallen mogelijk om de juiste diagnose te stellen.

Het kan belangrijk zijn om exact vast te stellen voor welke allergenen (bijv. graspollen, boompollen, huisstofmijt, hond of kat) je allergisch bent om daarop de behandeling af te stemmen.

Allergieën, een enorme uitdaging

In Nederland heeft naar schatting 40% van de bevolking een atopische aanleg. Ongeveer de helft hiervan heeft daadwerkelijk allergische klachten, zoals constitutioneel eczeem, allergische rhinitis of allergisch astma. Veel allergiepatiënten hebben een combinatie van deze klachten.

Atopische mars

De relatie tussen constitutioneel eczeem, allergische rhinitis, -astma en voedselallergieën noemt met ook wel de 'atopische mars'. Het is een progressieve ontwikkeling van aandoeningen die verband houden met een allergie bij een persoon die daar vatbaar voor is, en dan vooral kinderen.