Allergische rhinitis

Allergische rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies en klachten hiervan lijken sterk op een neusverkoudheid. Echter een verkoudheid wordt veelal veroorzaakt door een virus en allergische rhinitis is een allergische reactie veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen (allergenen).

De belangrijkste allergenen buitenshuis die de allergische reactie veroorzaken zijn pollen van bomen en grassen. Binnenshuis zijn het vooral huisstofmijt en huisdieren.

Ons immuunsysteem is er voor om ons te beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen. Indien er een lichaamsvreemde stof ons lichaam binnenkomt, zal het immuunsysteem in actie komen en worden wij beschermd tegen ziektemakers en andere ongewenste indringers. Bij een allergische reactie heeft het herkenningssysteem zich 'vergist'. Het reageert overdreven op een onschuldige stof. 

Er bestaat een relatie tussen allergische rhinitis en allergisch astma, dezelfde pathofysiologische mechanismen (de wijze waarop een ziekte tot stand komt) spelen een rol en beide komen vaak voor bij dezelfde personen.

Allergische symptomen

Allergisch rhinitis gaat gepaard met een verstopte neus, een loopneus, niezen en/of jeuk in de neus. Ook klachten van de ogen, huid en oren kunnen voorkomen. De klachten kunnen 10-30 jaar aanhouden.

Vaak wordt allergische rhinitis ingedeeld op basis van de duur en de ernst van de symptomen. Enkele weken per jaar last en wanneer de klachten géén invloed hebben op het dagelijks leven (geen slaapproblemen, geen moeite met concentreren, geen belemmering van dagelijkse activiteiten), categoriseert men als milde allergische rhinitis. Ervaart men meer klachten dan valt dit onder matig ernstig tot ernstige allergische rhinitis.

De negatieve impact van allergische rhinitis op de kwaliteit van leven wordt nogal eens onderschat.