Jouw hooikoorts

Eén op de vijf mensen heeft last van hooikoorts

Volgens schattingen heeft meer dan een kwart van de Nederlanders last van hooikoorts. Hooikoortsklachten zijn vergelijkbaar met klachten van een griep of verkoudheid. Anders dan de naam doet vermoeden geeft hooikoorts zelden klachten van koorts. De typische klachten houden wel over een langere periode aan. Namelijk de periode waarin de pollen waarvoor je allergisch bent in de lucht zitten.

Invloed op het dagelijks leven

Hooikoortsklachten geven naast klachten van de neus, ogen en luchtwegen ook klachten van vermoeidheid. Hooikoorts heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Testen op hooikoorts

Om het vermoeden van hooikoorts te bevestigen, kun je een allergietest laten doen bijvoorbeeld in de vorm van een huidpriktest. Hierbij worden druppels op de onderarm gelegd en met een kleine prik aangeraakt. Na 15 minuten is de test op je arm af te lezen. Testen op allergieën kan ook via een bloedtest.

Hooikoorts behandelen

Er zijn medicijnen verkrijgbaar die hooikoortsklachten onderdrukken. Er zijn ook behandelingen die de oorzaak van hooikoortsklachten aanpakken, dit noemt men desensibiliseren of immunotherapie.

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-975Y8N9QCV');