Wat is een allergie?

Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op bepaalde stoffen die op zichzelf niet schadelijk zijn, zoals pollen (stuifmeel), huisstofmijt, geneesmiddelen (bijv. penicillines) of voedingsmiddelen (bijv. pinda’s, melk of schaal- en schelpdieren).

De stoffen die een allergische reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Het contact van het lichaam met deze allergenen heeft een soort van kettingreactie tot gevolg waardoor er veel histamine vrijkomt uit de lichaamscellen. Deze histamine is er de oorzaak van dat er allerlei ontstekingsverschijnselen optreden, zoals warmte, roodheid, jeuk en zwelling in de neus, de ogen, de slijmvliezen in de mond en de keel, op de huid etc.

Hebben veel mensen last van een allergie?

Ja, allergieën komen zelfs in toenemende mate voor. Volgens onderzoekers is deze toename van allergieën te wijten aan veranderingen in onze leefomstandigheden. In Nederland wordt geschat dat 40% van de bevolking een aanleg voor allergieën heeft en dat ongeveer de helft hiervan daadwerkelijk allergische klachten heeft, zoals hooikoorts, astma en eczeem. Veel allergiepatiënten hebben een combinatie van deze klachten. Meer dan de helft van de mensen met een allergie heeft last van hooikoorts; ze zijn overgevoelig voor de boom- en/of graspollen (stuifmeel) die ze inademen.

laatst bijgewerkt: april 2021