Symptomatische behandeling

Ons immuunsysteem is er voor om ons te beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen. Indien er een lichaamsvreemde stof ons lichaam binnenkomt, zal het immuunsysteem in actie komen en proberen om met behulp van een leger cellen deze stof te vernietigen. Op deze manier worden wij beschermd tegen ziektemakers en andere ongewenste indringers.

Het systeem heeft echter een herkenningssysteem (het herkent of een stof lichaamsvreemd of -eigen is), en als een stof lichaamseigen is, zal het immuunsysteem niet in actie komen.

Bij een allergische reactie heeft het herkenningssysteem zich 'vergist'. Het reageert overdreven op een onschuldige stof. Dit kan bijvoorbeeld door pollen, huisstofmijt, geneesmiddelen, voedingsmiddelen  komen.

Er zijn verschillende behandelvormen mogelijk om allergieën te behandelen:

Symptomatische behandeling

Bij een symptomatische behandeling wordt er gekeken of de symptomen (zoals een loopneus, niesbuien, jeuk en rode, vaak tranende ogen) verholpen kunnen worden met een behandeling van geneesmiddelen die uw klachten onderdrukken en die u blijvend nodig zult hebben.

Uw arts kunt u helpen vast te stellen waarvoor u allergisch bent, en hij/zij weet welke behandeling het beste op uw situatie en klachten aansluit.

laatst bijgewerkt: januari 2021