Een duidelijke focus op allergieën.

aluminium free company

Behandelvormen Immunotherapie

Ons immuunsysteem is er voor om ons te beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen. Indien er een lichaamsvreemde stof ons lichaam binnenkomt, zal het immuunsysteem in actie komen en proberen om met behulp van een leger cellen deze stof te vernietigen. Op deze manier worden wij beschermd tegen ziektemakers en andere ongewenste indringers.

 Het systeem heeft echter een herkenningssysteem (het herkent of een stof lichaamsvreemd of -eigen is), en als een stof lichaamseigen is, zal het immuunsysteem niet in actie komen.

 Bij een allergische reactie heeft het herkenningssysteem zich 'vergist'. Het reageert overdreven op een onschuldige stof. Dit kan bijvoorbeeld door pollen, huisstofmijt, geneesmiddelen, voedingsmiddelen  komen.

 Er zijn verschillende behandelvormen mogelijk om allergieën te behandelen:

 

Immunotherapie

Met een immunotherapiekuur stimuleer je het immuunsysteem om een tolerantie te ontwikkelen voor de specifieke allergenen waarvoor je overgevoelig bent, zoals boompollen of graspollen. Het doel van immunotherapie is om je minder allergisch te maken, zodat je minder of soms zelfs helemaal geen symptoombestrijders meer hoeft te gebruiken. Zelfs na het voltooien van een kuur blijf je in de meeste gevallen beschermd. Bovendien is aangetoond dat door immunotherapie het risico op het ontwikkelen van allergisch astma en het ontwikkelen van nieuwe allergieën wordt verkleind.

 

Toedieningsvormen

Allergie immunotherapie bestaat uit een tweetal toedieningsvormen:

  • subcutane immunotherapie, via onderhuidse injecties
  • sublinguale immunotherapie door middel van tabletten of druppels (onder de tong)

 

Allergie immunotherapie is uitsluitend op recept van een (huis)arts verkrijgbaar.

 

Uw arts kunt u helpen vast te stellen waarvoor u allergisch bent, en hij/zij weet welke behandeling het beste op uw situatie en klachten aansluit.